115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik legger du belegningsstein

Så lenge du starter rett og kontrollerer underveis, får du det til

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. august 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. august 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230830124837916.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230830124837916.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Legging av belegningsstein kan se vanskelig ut, men det er det egentlig ikke. Det aller viktigste for å få et godt sluttresultat er at du gjør et godt grunnarbeid – og deretter at du kommer riktig ut fra start når du begynner å legge steinene. Her kan du lese mer om grunnarbeidet.

Før du starter steinleggingen er det også viktig at du prøvelegger noen steiner for å se hvordan det går opp i lengde og bredde. På den måten kan du spare deg selv for unødvendig kapp og arbeid.

Når selve arbeidet med å legge stein setter i gang, bør du starte fra en rett vegg. Det kan lønne seg å bruke en stor vinkel for å være sikker på at første rad blir helt vinkelrett. Det er også lurt å bruke en snor som strekkes over hele området som skal steinlegges. Dette gir deg en vinkelrett referanse å jobbe etter. Denne snoren bør flyttes etter hver som du legger flere rader med stein, og for hver gang den flyttes må du sørge for at den spennes opp helt vinkelrett. 

Med jevne mellomrom bør du også bruke en rettholt for å sjekke at steinene ligger jevnt med hverandre. Husk at et par millimeter i starten av leggingen kan bli flere centimeter når du kommer til andre enden av gårdsplassen

Best stabilitet med halvforbandt mønster.

Av hensyn til stabilitet på steindekket, anbefales det å legge steinene i halvforbandt mønster. Det vil si at du starter hver andre rad med en halv stein, slik at skjøtene forskyves i forhold til hverandre. Hvis du skal kjøre bil på belegningssteinene skal du alltid legge dem i et slikt mønster. Bilkjøring krever i tillegg at du legger steinene med lengderetningen på tvers av kjøreretningen.

Husk at det er viktig å blande stein fra flere paller underveis i leggingen. Dette for å utjevne fargeforskjeller fra produksjonen.

Der belegningssteinene avsluttes mot det fri, kan kantene bli svake. Det gjelder særlig de radene som starter med en halv stein. For å stabilisere disse kantene kan du legge en ramme av hele stein, noe som ofte kalles for et rulleskift. Hvis du vil, kan du låse rulleskiftet ved å sette det i jordfuktig betong. 

Når du skal kappe steiner, har du to muligheter: 

  • Steinsaks, som er det mest effektive og renslige. Egner seg til rette kapp.
  • Vinkesliper, dersom du har behov for å gjøre kapp med litt bue. 

Fuging med sand til slutt

Det siste steget før du er ferdig, er å fylle fugene med sand. Her bruker du spesiell fugesand som fordeles over hele området og kostes ned i fugene til de er helt fulle. Når de er fylt helt opp bør du gå over med en platevibrator å komprimere lett. Da vil du trolig se at sanden synker litt slik at du må etterfylle med sand. 

Fylte fuger gjør selvsagt at steindekket ser meget bra ut, men det har også andre funksjoner. Godt fylte fuger vil nemlig både gi stabilitet til dekket, forhindre ugress i å gro og redusere risikoen for avskalling på steinkantene.

2910
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også